Jak uvařit ten nejhřejivější svařák?
Je tu nejkrásnější období roku a s ním i vánoční trhy, které nám bohužel jsou tento rok zapovězeny. Ovšem nemusíme se nechat ochudit o tradiční horké nápoje, které se na trzích podávají. S naším receptem na ten nejhřejivější svařák si navodíte tu pravou vánoční atmosféru hezky v pohodlí domova.
Co budeme potřebovat:
- 1 l červeného vína
- 1-4 kousky skořice (dle chuti)
- 5-15 ks hřebíčku (také dle chuti)
- Pomeranč a mandarinka
- Pomerančová nebo citronová kůra
- Přibližně 6 polévkových lžic třtinového cukru
- Další koření dle chuti: muškátový květ, badyán, vanilka
Postup:
- Z pomeranče a mandarinky vykrájíme dužinu – na krájení máme perfektní prkénka Porkert
- Z odřezků vymačkáme přebytečnou šťávu
- Dužinu a šťávu dáme do hrnce, přidáme cukr a necháme vše rozpustit, doporučujeme český smaltovaný hrnec s poklicí Belis/Sfinx o objemu 3,6
- Přidáme skořici a hřebíček, případně doplníme další koření dle chuti a zalijeme trochou vína a svaříme
- Až směs začne sirupovatět, máme hotovo
6. v druhém hrnci ohříváme (nevaříme) zbylé červené víno a následně ochutíme o kořeněný sirup
7. do svařáku lze přidat i sušené ovoce, rozinky a pro lepší náboj i kořalku dle vlastního výběru, aby svařák prohřál všechny omrzliny.
A můžeme podávat např. s ovocem ve smaltované misce Belis/Sfinx.