Honzovy buchty

Tentokrát jsme si pro vás připravili opravdu tradiční českou dobrotu, a to Honzovy buchty (nebo také babiččiny, kynuté apod.). A pokud vám tato pochoutka nic neříká, neztrácejte už více času a upečte si je dle našeho receptu. Nejen, že si je přizpůsobíte své chuti, ale hodí se jak ke kávě, tak do ranečku na výlet.

Ingredience

Postup

  • Ingredience na těsto (cca 30 buchet do pekáče):

    • 500 g hladké mouky
    • 250 ml mléka
    • 100 g másla
    • 1 špetka soli
    • 60 g cukru krystal
    • 30 g čerstvého droždí nebo balíček sušeného
    • 3 žloutky

     

    Ingredience na tvarohovou náplň:

    • 250 g tvarohu (ne vaničkový)
    • 1 vajíčko
    • 30 g cukru
    • Rozinky

     

    Ingredience na makovou náplň:

    • 150 g mletého máku
    • 250 ml mléka
    • 50 g cukru
    • 1 lžíce rumu
  1. Do hluboké mísy prosejte hladkou mouku a vytvořte důlek uprostřed. Vmíchejte špetku soli a do důlku vmíchejte lžíci cukru, pár lžic mléka a přidejte droždí. Necháme přibližně 10 minut v klidu.
  2. Do vzniklého kvásku přidejte zbylé mléko, cukr, žloutky a rozpuštěné (ne horké) máslo. Poté dostatečně těsto propracujte, vařečkou, rukou, robotem s hnětacím hákem (klidně 10-15 minut) dokud těsto nebude plně kompaktní a lehce lepivé.
  3. Takto připravené těsto dejte do mísy a lehce pomoučete a přikryjte utěrkou. Těsto by takto mělo kynout přibližně 90 minut v příjemné pokojové teplotě. Správně nakynuté těsto poznáte tak, že zdvojnásobilo svůj objem. V přibližně polovině kynutí těsto prohněťte, abyste napomohli v procesu kynutí.
  4. Během toho, co kyne těsto si nachystáme náplně do buchet. Nejklasičtější náplní jsou švestková povidla, se kterými není žádná práce.
  5. Tvarohová náplň: v misce si promíchejte tvaroh s cukrem a vajíčkem, přidejte rozinky (množství je na vašem uvážení) a pro zvýraznění chuti nastrouhejte trochu citronové kůry.
  6. Maková náplň: v kastrůlku si smíchejte mák společně s mlékem a cukrem a nechte směs přibližně 10 minut povařit. Pro zvýraznění chuti můžete přidat lžičku rumu.
  7. Po vykynutí těsta přejdeme k přípravě buchet. Na pomoučeném valu těsto rozválíme na výšku 5-7 mm, rozřežeme těsto na jednotlivé čtverce a přidáme na ně náplň. Jednotlivé čtverečky potom vezměte do dlaně, všechny 4 cípy dejte k sobě a pořádně přitlačte, aby náplň nevytekla.
  8. Takto připravené buchty dejte na pekáč vedle sebe s menšími mezerami. Pekáč můžete, ale nemusíte vymazat tukem. Na honzovy buchty se nejvíce hodí smaltovaný litinový pekáč od značky Belis.
  9. Roztopíme troubu na 180 °C a pečeme cca 30-40 minut do zezlátnutí. Po vytáhnutí z trouby necháme buchty ještě na pekáči odpočinout.
  10. Posypeme lehce moučkovým cukrem a máme hotovo.

V receptu jsme použili:

Smaltovaný litinový pekáč Belis/Sfinx Queen Line, 32 cm, 3,7 l

Oboustranně smaltovaný dvoupekáč Belis/Sfinx, 47 x 28 cm, síla plechu 1,2 mm

Logo Značkové Nádobí

Na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptak.cz