Měď je nejluxusnějším materiálem pro výrobu kuchyňského nádobí. A to zejména ze dvou důvodů: ze všech kovů využívaných v kuchyni měď nejlépe vede teplo. Takže se na plotně rychle a rovnoměrně rozehřívá. A ze široké škály druhů a variant díky barvě čisté mědi působí nejluxusnějším dojmem právě měděné nádobí.
Vnitřní povrch je z oceli nebo PTFE
Měděné pánve a hrnce skládají ze tří hlavních vrstev – vnější část tvoří vrstva mědi, ušlechtilého kovu s nejlepšími hodnotami vodivosti a nejluxusnějším vzhledem. Vnitřní část je z hliníku, který se s hodnotami tepelné vodivosti blízkými mědi stará o skvělý výkon měděného nádobí. Vnitřní povrch je potom u různých výrobců jiný.
Měď platila v kuchyni odpradávna za ušlechtilý mteriál
Někteří výrobci používají nerezovou ocel (více o nerezovém nádobí zde), někteří nepřilnavé vrstvy na bázi PTFE s vnitřním vyztužením. Výsledný „sendvič“ je ideální hned z několika důvodů:
Čistá měď není vhodná pro kontakt s potravinami. Vnější povrch není ve styku s potravinami, a je proto bezpečný. Hliník v jádru měděného nádobí nahrazuje výrazně dražší měď, ale i tak zajišťuje prvotřídní výkon nádobí. Rozvádí teplo ze zdroje do celého povrchu hrnců a pánví prakticky stejně efektivně. Vnitřní povrch je potom vyroben zejména pro vysokou odolnost proti poškrábání z nerezové oceli. Anebo pro zajištění pohodlného vaření z nepřilnavé vrstvy PTFE.
Měděné nádobí nepatří do myčky
Měděné nádobí je díky vynikající tepelné vodivosti neustále zahřáté rovnoměrně a snižuje spotřebu energie. Zároveň je však náročné na údržbu: nemůžete ho mít v myčce a vyžaduje pravidelné ruční čištění. Doporučení výrobci Mauviel, Kitchenaid, některé řady Ballarini.
+ nejlépe vede teplo – snižuje spotřebu
+ působí nejluxusnějším dojmem
- měď je náročná na čištění