Jak se začnou dny krátit a venku si vítr začne pohrávat s barevným listím, je čas se zahřát. Udělejte si pečený čaj z posledního letního ovoce, který vám bude připomínat léto, a zavařený vydrží klidně i na zimu. Už sama příprava pečeného čaje je ale podzimní rituál, který si můžete náležitě užít, stejně, jako to dělaly naše babičky. Pusťte si rádio nebo film, připravte si pořádný, smaltovaný pekáč, a pusťte se do toho.
Ingredience
|
Postup
|
- 2 kg letního ovoce (jablka, hrušky, švestky, jahody, třešně, rybíz, ... co zahrádka dá)
- 750 g cukru
- 2 lžičky skořice
- několik hvězdiček badyánu
- pár hřebíčků
- můžete přidat další koření, které vám voní
- 2 citrony
- volitelně 2 deci rumu
Další potřeby:
- sklenice (množství podle velikosti)
- pekáč od Belis – smaltovaný, správný, jako měla doma babička
|
- Troubu předehřejte na 180–200 °C
- Nejdřív si připravte skleničky – důkladně je omyjte saponátem, a následně sklo asi 20 minut sterilujte v troubě. Víčka mezi tím dejte do hrnce s vodou a 15 minut vařte klokotem. Dejte si všechno hezky na utěrku oschnout.
- Zatímco skleničky schnou, je čas nachystat ovoce. Připravte si třeba rovnou pekáč Belis, do něj rozprostřete nakrájené ovoce a nakrájené, oloupané citrony. Zasypte cukrem a kořením.
- V předehřáté troubě pečte asi 30 minut, zhruba dvakrát během pečení promíchejte.
- Po upečení hned vytáhněte, zamíchejte s rumem a plňte do skleniček.
- Skleničky nechte vychladnout dnem vzhůru.
- Za odměnu si klidně udělejte jeden čaj hned. Zalijte lžičku směsi horkou vodou a v klidu vychutnejte v křesle u okna.
Přejeme dobrou chuť!
|
|
V receptu jsme použili:
|
|
|
|
|
|