Jemné křupání karamelu na vanilkovém krému zní jako rajská hudba a na tu chuť vanilky myslíte ještě týden. Připravte si krémový kus ráje třeba jako silvestrovský dezert.
Ingredience
|
Postup
|
- 560 ml de 35% šlehačky
- 1 lusk vanilky
- 5 žloutků
- 55 g cukru + další na karamelizování
Pomůcky:
|
- Položte mřížku doprostřed trouby a nechte ji předehřívat na 165 ºC. Na plech vyložte 4 formy na crème brulée o objemu 180 ml.
- V hrnci na středním plameni dejte zahřívat smetanu s nastrouhanou vanilkou zhruba 5 minut, ale nevařte!
- V míse vyšlehejte žloutky s cukrem, za stálého promíchávání přidejte teplou smetanu. Všechno nalijte do forem.
- Do plechu nalijte teplou vodu, aby dosahovala zhruba do ¾ forem.
- Pečte 40 minut. Vyjměte formy z plechu a nechte chvíli zchladnout, přikryjte a chlaďte v lednici 4 hodiny nebo do úplného vychlazení.
- Posypte smetanu cukrem a zkaramelizujte příručním flambovačem na crème brulée, nebo na grilu v troubě.
- Servírujte ještě teplé.
Přejeme dobrou chuť a šťastný nový rok!
|