Pečený králík patří neodmyslitelně k českým klasickým pokrmům, kterými nás krmili babičky a je to stálice gastronomie českého venkova. Všichni určitě rádi vzpomínáme na dětství a taková chuť lahodného pečeného králíka s česnekem, cibulí a bylinkami nás přenese zpět do tohoto bezstarostného období života.
Ingredience
|
Postup
|
- 1,5 – 2 kg králičího masa
- Sůl, pepř (čerstvě mletý)
- Slunečnicový olej
- 500 g cibule nakrájené na drobno
- 1 ks česneku
- 50 g anglické slaniny v celku
- 4 snítky tymiánu
- 8 kuliček pepře
- 5 kuliček nového koření
- 2 ks bobkového listu
- 150 ml bílého vína
- Hladká mouka
- 500 ml králičího či kuřecího vývaru na podlévání
|
- Naporcujeme králíka – oddělíme stehna, hřbet s kostí a přední běhy. Osolíme a opepříme. Rozehřejeme si troubu na 140 °C.
- Ve větší pánvi na rozehřátém oleji porce králíka zprudka opečeme ze všech stran do zlatova. Vyjmeme a odložíme do pekáče. Nejlepší na králíka je oboustranně smaltovaný dvoupekáč od značky Belis.
- Na tuk do pánve nasypeme nakrájenou cibuli a rozpůlenou palici česneku, lehce orestujeme a poté přidáme ke králíkovi do pekáče. Přidáme slaninu, tymián, celý pepř, nové koření a bobkový list. Podlijeme vínem, přiklopíme a pečeme pozvolna cca 3 hodiny doměkka. Podle potřeby podléváme vývarem.
- Po zhruba 2,5 hodinách pečení, když je králík téměř hotov, odklopíme vrchní část pekáče a zvýšíme teplotu na 180 °C a dopečeme.
- Poté maso, cibuli a česnek vyjmeme a na sporáku vyrestujeme vypečenou šťávu na tuk. Následně zaprášíme moukou a mícháme asi minutu do zpěnění. Zalijeme vše vývarem, rozmícháme a povaříme 20 minut. Dle chuti dosolíme.
- Vše vrátíme do pekáče a můžeme takto podávat na stůl. Přílohu ke králíkovi necháme na vás
Přejeme dobrou chuť!
|
V receptu jsme použili:
|
|
|