Recept na vynikající brownies dort
Pro ty z vás, kdo snad zapomněl na valentýnský dárek pro svou drahou polovičku, tu máme rychlý recept na vynikající brownies dortík. Touto dobrotou si to určitě u vašeho partnera/ky vyžehlíte.
Ingredience:
- 180 g másla (75% tuku a více)
- 180 g hořké čokolády s min. obsahem kakaa 70 %
- 80 g hladké mouky
- 40 g kvalitního kakaa (určitě ne instantního)
- 50 g bílé čokolády
- 50 g mléčné čokolády
- 3 vejce
- 270 g přírodního krupicového cukru
Postup:
- Nakrájíme si máslo na malé kusy, rozlámeme tmavou čokoládu na kousky a obojí dáme do misky, kterou vložíme do vodní lázně a necháme za občasného míchání rozpustit. Mezitím si rozehřejeme troubu na 180 °C a rošt dáme na střední pozici.
- Nasekejte bílou a mléčnou čokoládu na čtverečky. Dále rozklepneme vejce do misky a přidejte cukr a rozšlehejte. Výsledná konzistence by měla vypadat jako mléčný koktejl.
- Na rozšlehané vejce s cukrem přidejte lehce vychladlou rozpuštěnou čokoládu s máslem a opatrně promíchejte dohromady tak, aby se z našlehané hmoty neuvolnil vzduch. Směs by se měla spojit v matně hnědou hmotu.
- Smíchejte mouku s kakaem a prosejte sítem tak, aby se oddělily hrubší kousky. Takto prosátou mouku prosejeme ještě jednou, ale tentokrát na čokoládovou směs a vytvořte rovnoměrnou vrstvu. Opět velmi jemně promíchejte, aby se spojila sypká směs s tekutou. Správné těsto na brownies by mělo být vlhké a tzv. patlavé.
- Do takto připraveného těsta zapracujte rovnoměrně nasekané kousky bíle a mléčné čokolády. Aby byl dortík romantický, doporučujeme použít oboustranně smaltovaný dvoupekáč Belis/Sfinx, který je třeba vyložit pečícím papírem a připravené těsto do ní vylít a vyhladit do rovna.
- Vložte pekáč do předehřáté trouby a po 25 minutách lehkým zatřesením roštu zjistěte, zda se těsto ve středu pekáče ještě chvěje. Pokud ano, pokračujte v pečení dalších 5 minut. Správně upečené těsto poznáte tak, že vypadá na povrchu jako lesklý papír.
- Pekáč vyjměte z trouby a nechte úplně vychladnout.
TIP: Brownies můžete ozdobit šlehačkou nebo zmrzlinou, abyste zjemnili silnou chuť čokolády.
Přejeme dobrou chuť!
V receptu jsme použili: