Naučíme vás uvařit tento pravý italský pokrm ze severoitalského města Milano. Je to jedno z nejjednodušších krémových rizot na přípravu a vyniká svou výraznou chutí a barvou díky vzácnému šafránu.
Ingredience na 2 porce
|
Postup
|
- 150 g italské rýže Carnaroli
- 1 ks menší cibule nebo šalotky (nakrájet velmi najemno)
- cca 1 l vývaru (dle chuti zeleninový, kuřecí, hovězí nebo mix kuřecí + hovězí)
- 25 g šafránu
- čerstvě nastrouhaný parmezán
- 1 dcl bílého vína
- máslo nebo olivový olej
- sůl
|
- Nejprve si připravíme vývar. Dle vaší chuti lze připravit zeleninový, kuřecí, hovězí nebo kombinaci hovězího a kuřecího.
- Nakrájíme cibuli nebo šalotku na velmi jemné kousky, ideálně do velikosti zrn rýže a na pánvi ji na mírném plameni osmahneme na másle nebo olivovém oleji. Poté přidáme rýži a za stálého míchání opražíme zrnka rýže, zalijeme bílým vínem a necháme jej odpařit. Pro přípravu rizota se nejvíce hodí soté pánev TOP ALULIT.
- Po odpaření vína začneme za stálého míchání postupně přilívat do pánve teplý vývar a přidáme šafrán.
- Jakmile je rýže uvařená „al dente“, odstavíme pánev z plamene, přidáme máslo nebo olivový olej a nastrouhaný sýr. Rizoto pomalu promícháváme a případně dosolíme.
- Poté pánev přikryjeme pokličkou a necháme rizoto „odpočinout“ 2-3 minuty.
- Rizoto doporučujeme podávat posypané nastrouhaným parmezánem a se sklenkou dobrého bílého vína ☺
Přejeme dobrou chuť!
|
V receptu jsme použili:
|
|
|
|
|
|