- 1 vykuchaný kapr zbavený šupin
- 250 g hladké mouky
- 500 g strouhanky
- 3 vejce
- 1 citron
- sůl, pepř
- olej na smažení
Pomůcky:
-
Znáte ten pocit, když chcete ukrojit kapra, a on se nechce nechat? Vezměte si pořádný nůž. Naše české nože KDS vám naporcují kapra, jako by to bylo máslo. Stejně jednoduše s nimi nakrájíte zeleninu do salátu i vánočku, všechno máte bez námahy dvakrát rychleji a můžete si užívat svátky s rodinou.
-
Na kapra (a na smažení jiných věcí) je také dobré mít kvalitní hlubokou pánev. Pánev Flonal Pietra Dura vám všechno osmaží pěkně dozlatova, na granitu se jídlo nechytá tak snadno a olej neprská na všechny strany. Výhra pro všechny.
|
- Pokud jste si právě donesli kapra z vánočního trhu, omyjte ho, zbavte šupin, vykuchejte nožem KDS, a rozdělte podélně na dvě poloviny.
- Nakrájejte na pruhy zhruba 5 cm široké, jak jste zvyklí, osolte, opepřete, pořádně zakapejte citronem, abyste se zbavili rybiny, přikryjte a nechte přes noc v lednici.
- Když přijde čas na smažení, vyjměte kapra z ledničky a nachystejte si trojobal. Do jednoho talíře vajíčka, do druhého mouku a do třetího strouhanku.
- Obalte nejdřív všechno, nebo doma zřiďte kaprovou obalovací linku s dětmi – nejdřív mouka, pak vajíčko a nakonec strouhanka. Pokládejte na pekáč nebo velký talíř, ze kterého nebude kapr na všechny strany padat.
- Poslední meta je smažení. Do hluboké pánve Flonal Pietra Dura nalijte olej, zhruba na prst ode dna a na vysokém plameni nechte olej rozehřát. Po chvíli zkuste kapkou vody, jestli je olej horký. Když začne bublat, je čas smažit.
- Vedle pánve si nachystejte hrnec nebo talíř na drobky, aby se vám na pánvi nepřipalovaly, a čistý pekáč, kam budete hotové řízky odkládat.
- Snižte plamen na polovic, vložte řízky a smažte pomalu po obou stranách. Mezi várkami sbírejte drobky z oleje.
- Když je kapr usmažený, je čas zasednout ke stolu. Podávejte s bramborovým salátem a citronem, tak jak to má každý rád.
Přejeme krásné Vánoce a dobrou chuť!
|