V tento den bylo zvykem vařit a konzumovat zelené pokrmy, a to především polévky ze surovin, které byly v tuto roční dobu k dispozici – kopřivy, jarní cibulka, petržel, kapusta, špenát…
A právě ze špenátu si uděláme jednoduchý krém, který vás rozhodně zasytí.
Ingredience:
- 400 g listů špenátu
- 1 ks cibule nakrájené najemno
- 4 stroužky nasekaného česneku
- Máslo nebo olivový olej
- 1 ks brambory
- 1,25 l zeleninového vývar
- 100 g hladkolisté petrželky
- 150 ml smetany ke šlehání
- Sůl a pepř
- Oregano
- Bageta
- 4 plátky pancetty
Postup:
- V hrnci rozehřejte máslo nebo olivový olej. Aby bylo vaše vaření opravdu zelené, doporučujeme použít nerezový hrnec od značky Kolimax, který můžete zároveň pořídit i v sadě.
- Do hrnce přidejte najemno nakrájenou cibuli a nasekaný česnek a nechte lehce osmažit. Přidejte bramboru nasekanou na kostičky, a ještě minutu míchejte.
- Přilijte zeleninový vývar a vařte 10 minut. Poté vmíchejte polovinu špenátu a vařte dalších přibližně 10 minut, dokud špenát nezavadne.
- Po provaření vlijte do hrnce smetanu, dochuťte solí, pepřem a oreganem a prohřejte.
- Po stáhnutí hrnce z ohně rozmixujte se zbylými listy špenátu a petrželkou na jemný krém. V případě potřeby dochuťte.
- Na pánvi opečte pancettu. Bagetu nakrájejte na plátky a zapečte v troubě se sýrem dle vašeho výběru.
- Krém nezapomeňte ozdobit opečenou pancettou a můžete podávat.
Přejeme dobrou chuť!
V receptu jsme použili:
Hrnec s poklicí KOLIMAX COMFORT GREEN 22 cm, 5,5 l