TIP na Valentýnskou večeři
Dopřejte si se svým partnerem na Valentýna trochu toho luxusu v podobě T-bone steaku s domácí barbecue omáčkou a restovanými fazolkami. Nemusíte chodit do drahé restaurace, ukážeme vám, jak si takovou romantickou večeři připravit doma.
Ingredience na 2 porce:
- 2 ks hovězího T-bone steaku
- 2-4 lžíce olivového oleje
- ¼ lžičky hrubozrnné soli
- ¼ lžičky pepře
- 500 g zelených fazolek, lze použít i mražené
Ingredience na barbecue omáčku:
- 250 ml kečupu
- 3-4 ks hřebíčku
- 2-3 stroužky česneku
- ½ hrsti rozmarýnu
- 2 lžičky mleté sladké papriky
- 1-2 lžičky soli
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíci fenyklových semínek
- 1 lžíce sojové omáčky
- 1 lžíce mletého černého pepře
- Nastrouhaná pomerančová kůra
- Šťáva z pomeranče
- Několik snítek tymiánu
- Chilli koření
- kmín
Postup:
- Nejprve si připravíme omáčku. Smícháme dohromady všechny tekuté ingredience. V hmoždíři rozdrtíme fenykl, černý pepř, hřebíček a kmín. Dále nasekáme rozmarýn, tymián, česnek a pomerančovou kůru. Všechny ingredience promícháme dohromady.
- Tuto směs pozvolna přivedeme k varu a poté jí odstavíme a za občasného míchání necháme vychladnout.
- Vychladlou omáčku přecedíme přes sítko.
- Rozehřejeme grilovací titanovou pánev od české značky TOP Alulit na vysokou teplotu a vymažeme olejem nebo tukem. Steaky potřeme olejem a posypeme solí a pepřem. Steaky grilujeme 4-5 minut z každé strany. Budou tak středně propečené.
- Těsně před vyndáním steaků z pánve, je ještě potřeme omáčkou.
- Maso necháme 4-5 minut odpočinout.
- Pánev necháme rozehřátou a během doby, kdy necháváme steaky odpočnout, orestujeme zelené fazolky.
Přejeme dobrou chuť!