Vietnamská polévka – Phở bò
V českém nádobí nemusíte vařit jen česká jídla. Co takhle si doma udělat výbornou vietnamskou polévku Phở bò, která je čím dál tím více oblíbená i u nás? Navíc Phở bò není jako český hovězí vývar, který si dáte před hlavním jídlem. Phở bò zasytí jako vývar i hlavní jídlo dohromady!
Ingredience na 4 porce:
- 500 g hovězí oháňky
- 500 g hovězích kostí
- 300 g zadního hovězího
- 1 ks červené cibule a 1 ks klasické cibule
- 1 ks zázvoru (velký jako palec)
- 2 ks kardamomu
- 2 ks celého badyánu
- 1 malý kus celé skořice
- nudle phở
- 1 ks citronu
- 1 svazek jarní cibulky
- sůl, chilli dle libosti, koriandr dle libosti
- rybí omáčka
- 2,5 l vody
Postup:
- Hovězí ocas a kosti nakrájíme na cca 5 cm dlouhé části a maso necháme v celku. Vše vložíme do osolené vody a necháme ho v ní 1 – 2 hodiny. Tak maso očistíme, a zároveň díky tomu bude křehčí.
- Do hrnce nalijeme vodu, přidáme ½ lžíce soli a vložíme očištěné kosti, ocas a maso. Až voda začne bublat, tak posbírejme přebytečné bubliny/tuky na povrchu vody menším cedníkem. Použít můžete například multifunkční hrnec od Remosky.
- Necháme 5–6 hodin vařit při střední stupnici ohně. Občas se voda vypařuje, tak pak ji vždy doplňte 300 ml.
- Maso vyndáme dříve – už po hodině, protože nechceme, aby příliš změklo. Nakrájíme na plátky.
- 1 hodinu před dokončením vývaru opečeme bílou cibuli a zázvor, společně se skořicí, badyánem a kardamomem (vše v celku). Vše pak přidáme do vývaru. Po hodině dochutíme rybí omáčkou (1–2 lžíce).
- Vývar necháme na ohni ještě 15–30 min. Mezitím očistíme koriandr, nakrájíme červenou cibuli, chilli a citron.
- Připravíme nudle phở (dle instrukcí na obalu).
- Misky s nudlemi ozdobíme nakrájenými plátky hovězího masa. Navrch dáme bylinky a vše zalijeme vývarem.
- Phở se podává s citrónem, chilli, nakládanými bambusovými výhonky a nakládaným česnekem.
TIP: Nezapomeňte z vývaru během vaření sbírat nečistoty. Chceme, aby byl vývar čirý.
V nejhorším případě přidejte do vývaru bílek, protože dobře absorbuje tučnost vývaru. Poté bílky vyndejte cedníkem. Tenhle způsob je dobrý pro jakýkoli vývar.
Přejeme dobrou chuť!
V receptu jsme použili:
Remoska® T41/43 Tria White