Vietnamská polévka – Phở bò

Vietnamská polévka – Phở bò

 

V českém nádobí nemusíte vařit jen česká jídla. Co takhle si doma udělat výbornou vietnamskou polévku Phở bò, která je čím dál tím více oblíbená i u nás? Navíc Phở bò není jako český hovězí vývar, který si dáte před hlavním jídlem. Phở bò zasytí jako vývar i hlavní jídlo dohromady!

 

Ingredience na 4 porce:

  • 500 g hovězí oháňky
  • 500 g hovězích kostí
  • 300 g zadního hovězího
  • 1 ks červené cibule a 1 ks klasické cibule
  • 1 ks zázvoru (velký jako palec)
  • 2 ks kardamomu
  • 2 ks celého badyánu
  • 1 malý kus celé skořice
  • nudle phở
  • 1 ks citronu
  • 1 svazek jarní cibulky
  • sůl, chilli dle libosti, koriandr dle libosti
  • rybí omáčka
  • 2,5 l vody

 

Postup:

    1. Hovězí ocas a kosti nakrájíme na cca 5 cm dlouhé části a maso necháme v celku. Vše vložíme do osolené vody a necháme ho v ní 1 – 2 hodiny. Tak maso očistíme, a zároveň díky tomu bude křehčí.
    2. Do hrnce nalijeme vodu, přidáme ½ lžíce soli a vložíme očištěné kosti, ocas a maso. Až voda začne bublat, tak posbírejme přebytečné bubliny/tuky na povrchu vody menším cedníkem. Použít můžete například multifunkční hrnec od Remosky.
    3. Necháme 5–6 hodin vařit při střední stupnici ohně. Občas se voda vypařuje, tak pak ji vždy doplňte 300 ml.
    4. Maso vyndáme dříve – už po hodině, protože nechceme, aby příliš změklo. Nakrájíme na plátky.
    5. 1 hodinu před dokončením vývaru opečeme bílou cibuli a zázvor, společně se skořicí, badyánem a kardamomem (vše v celku). Vše pak přidáme do vývaru. Po hodině dochutíme rybí omáčkou (1–2 lžíce).
    6. Vývar necháme na ohni ještě 15–30 min. Mezitím očistíme koriandr, nakrájíme červenou cibuli, chilli a citron.
    7. Připravíme nudle phở (dle instrukcí na obalu).
    8. Misky s nudlemi ozdobíme nakrájenými plátky hovězího masa. Navrch dáme bylinky a vše zalijeme vývarem.
    9. Phở se podává s citrónem, chilli, nakládanými bambusovými výhonky a nakládaným česnekem.

TIP: Nezapomeňte z vývaru během vaření sbírat nečistoty. Chceme, aby byl vývar čirý.

V nejhorším případě přidejte do vývaru bílek, protože dobře absorbuje tučnost vývaru. Poté bílky vyndejte cedníkem. Tenhle způsob je dobrý pro jakýkoli vývar.

 

Přejeme dobrou chuť!

V receptu jsme použili:

Remoska® T41/43 Tria White

Logo Značkové Nádobí

Na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptak.cz