Jak si vybrat řeznický nůž a na co použít
Pro ty z vás, kteří si chcete pořídit nůž za určitým účelem si můžete přečíst tohoto menšího průvodce, který vám poskytne informace o tom, jaké jsou typy řeznických nožů a na jakou práci se hodí.
Typ řeznického nože si pořizujte dle fáze zpracování masa. Podle potřeby pak můžete vybírat délku a pružnost čepele nebo materiál rukojeti.
Vykosťovací nůž - prodloužená ruka každého řezníka
Vykošťovací nůž se používá k oddělení syrového masa od kostí. Díky speciálnímu tvaru a ostré špičce čepele lze s tímto nožem rozřezat klouby a účinně odstranit šlachy i kousky kůže. Většina vykosťovacích nožů má rovnou nebo mírně zakřivenou čepel s pružnou nebo pevnou čepelí.
Blokový nůž - ostrý a velmi přesný řez
Blokový nůž je využíván především na krájení masa, ale je také vhodný i ke krájení nebo sekání dalších potravin, například zeleniny. Nůž se vyznačuje širokou čepelí s velkou ostrostí a velmi přesným řezem.
Vykrvovací nůž – nesmí chybět ve výbavě každého řezníka
Vykrvovací nůžbychom měli najít ve výbavě každého řezníka. Tento typ nože se používá především při porážce jatečních zvířat. Špičatý tvar a ostrá čepel nože je vhodná k přesnému řezání žil a tepen, což umožňuje rychlé vykrvácení a další zpracování zvěře. Nůž lze použít i na porcování masa.
Špalkový/porcovací nůž
Špalkový/porcovací nůž patří mezi vybavení profesionálních řezníků. Masivní čepel slouží k porcování a krájení syrového masa nebo ke stahování sádla. Vynikající pomocník při porcování velkých kusů masa. Rychle a přesně zbaví maso tuků a šlach. Nůž se vyznačuje speciálně zahnutým tvarem čepele, která umožňuje dlouhý a přesný řez.
Bourací nůž - přesný a dlouhý řez
Bourací nůž Na bourání, porcování, vykrajování a další úpravu větších kusů syrového masa s tvrdou a dlouhou zahnutou (šavlovitou) čepelí, která umožňuje přesný a dlouhý řezný pohyb. Nůž se také používá na stahování sádla.