Litinový smaltovaný Pekáč velký Český smalt GOURMETINA GUSTAV SOLO- Papírově bílá
Kód: 1030-01-10Detailní popis produktu
Detailní popis produktu
Litinový smaltovaný pekáč je pekáč vyrobený z litiny a pokrytý vrstvou smaltu. Tento typ pekáče se často používá pro pečení různých druhů jídel, jako jsou například pečené maso, zelenina, pečivo a dezerty. Litina jako materiál je velmi vhodná pro pekáče, protože dokáže udržet vysokou teplotu po dlouhou dobu a rovnoměrně rozvádí teplo po celé ploše. Smaltová vrstva zase zajišťuje, že jídlo se nelepí a snadno se čistí. Je důležité si uvědomit, že litinové smaltované pekáče mohou být těžké a náchylné k prasknutí, pokud se nevyužívají správně. Proto je dobré je opatrně manipulovat a nepoužívat k rychlému ohřevu nebo vystavení velmi vysokým teplotám. Při používání litinového smaltovaného pekáče je také vhodné používat vhodné rukavice a nástroje pro manipulaci s horkým nádobím.
Výhody
Litinové a smaltované pekáče mají oba své výhody a nevýhody, takže volba mezi nimi závisí na konkrétních potřebách a preferencích uživatele. Jednou z hlavních výhod smaltovaného pekáče oproti litinovému je snadnější údržba. Smaltová vrstva je hladká a nelepí se, takže se pekáč snadno čistí a je odolnější proti oděrkám a poškrábání. Litinové pekáče na druhé straně mají tendenci se s časem opotřebovat a mohou vyžadovat speciální čisticí postupy a přípravky. Další výhodou smaltovaného pekáče je, že neoxiduje, takže se nemusí obvykle sezónně olejovat a udržovat. Na rozdíl od litinových pekáčů také nevyžadují předehřívání, což je výhodné i pro rychlé přípravy.
Celkově vzato, smaltované pekáče jsou snadněji udržovatelné a vhodné pro rychlé přípravy a jsou vhodné pro pečení jídel, která vyžadují vysokou teplotu.
Sada pekáče a víka ze smaltované šedé litiny. Ideální jak pro pečení buchet, tak i pro přípravu pečené drůbeže s lahodnou křupavou kůrkou. Náš pekáč je dokonalou replikou původní historické formy a vykouzlí ve vaší kuchyni nostalgickou atmosféru starých časů.
Vnitřní rozměr pekáče bez víka je 38 x 22 x 7,5 cm
Kuřecí roládky se smetanovými bramborami
Suroviny: (4 - 6 porcí)
- 6 ks větších kuřecích prsou
- 3 plátky normálního eidamu + 3 uzeného
- 6 plátků šunky (kuřecí/vepřová)
- jarní cibulka
- 400 - 500 g zeleninové směsi (mrkev, hrášek, kukuřice)
- potravinový provázek
- 1,5 kg brambor (ideálně typu B)
- smetana 33%
- jarní cibulka
- bylinky a koření na ochucení (medvědí česnek, petržel, česnek, cibule, pažitka, pepř a sůl)
Postup:
- Troubu nastavíme na horkovzduch a 190°C.
- Jarní cibulku omyjeme a pokrájíme. Do roládky na kousky o ca. 10 cm a do brambor na kolečka.
- Kuřecí prsa očistíme, uprostřed prokrojíme na plát, osolíme. opepříme a jemně naklepeme.
- Na každý plátek položíme plátek šunky, půl plátku uzeného a půl plátku normálního eidamu. Přidáme pár kousků jarní cibulky. Zarolujeme a ovážeme provázkem do malé rolády.
- Brambory oloupeme a nakrájíme na ca. 4mm plátky. Klademe do pečící formy, přidáme koření. jarní cibulku, smetanu a vše promícháme.
- Kuřecí roládky necháme zatáhnout na másle na plotně v pekáči. Přidáme (mraženou) zeleninu a 5 minut promícháváme. Podlijeme vodou a dáme společně s bramborami do trouby. Brambory je dobré ze začátku přikrýt víkem či alobalem.
- Pečeme cca 45 minut, dokud nebudou brambory i maso měkké. Na posledních 5 - 10 minut použijeme gril. Poté vše vyndáme, roládky zbavíme provázku, zeleninu s výpekem rozmixujeme a můžeme podávat.
Svatomartinská kachna
Ingredience:
- 1 kachna
- sůl
- pepř
- kmín
- voda
- hladká mouka
Příprava:
Troubu předehřejeme na 120 °C. Kachnu omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme papírovou utěrkou. Zevně i uvnitř ji osolíme, posypeme kmínem a položíme na pekáč prsíčky nahoru. Přikryjeme a vložíme do trouby na pět hodin.
Kachnu po upečení vyjmeme a rozporcujeme na porce. Šťávu připravíme z vypečeného tuku, který slijeme do kastrůlku a zaprášíme moukou. Mícháme do zlatavé jíšky. Poté zalijeme vodou. Přivedeme k varu a provaříme pět minut. Dochutíme pepřem a solí.
Tip na přílohu:
- bramborový knedlík
- houskový knedlík
- karlovarský knedlík
- podávané s bílým nebo červeným zelím
Pečené koleno
Připravili jsme pro vás, kterým zaručeně oslníte všechny hosty.
- 200 g jedlé kamenné soli
- 2 ks zadní vepřová kolena
- 7 ks kuliček nového koření
- 7 ks kuliček jalovce
- 25 ks kuliček černého pepře
- 5 ks bobkových listů
- 6 ks velké cibule
- voda na podlití
- strouhaný křen
- plnotučná hořčice
- kyselé okurky
- řemeslný pecen
Postup
1. Nakrájejte si všechnu cibuli a nasypte do pekáčku. Maso dobře omyjte. Osušte a připravte si ho na prkýnko. Najděte na něm místa, která nemají hned pod kůží kost, ale maso. Ostrým malým nožem vytvořte díru - kapsu, do které budete schopni strčit prst. Do kapsy vždy vložte kuličku nového koření, jalovce, pár kuliček černého pepře a hlavně sůl. Se solí buďte štědří. Doplnit můžete i cibulí. Takovéto kapsy vytvořte na každém koleni alespoň tři. Nasolte I celou plochu kolen.
2. Jakmile naplníte kapsy, veškeré zbývající koření přidejte do pekáčku k cibuli. Na vrch položte maso a podlejte vodou (asi 2 hrnky). Vložte do trouby a pečte přikryté pomalu cca na 110°C. Po první půlhodině zkontrolujte maso. Odkryjte ho a přelijte tekutinou vypečenou z masa. Znovu zakryjte a pečte asi další hodinu. Maso klidně občas přelijte. Kontrolujte však, aby se tekutina pod masem nevyšplhala více jak do poloviny pekáčku. Maso chceme péct, a ne vařit. Případně klidně nějakou odeberte.
3. Po hodině a půl maso odkryjte a otočte. Znovu přikryjte a pečte ještě asi další hodinu, dokud se kost nebude snadno dostávat od masa. Vyjměte z trouby, odložte a nechte vklidu odjít ještě asi 20 min, aby se veškeré chutě propojily, tekutiny usadily. Servírujte s čerstvým chlebem. Hořčicí, okurkami, křenem a solí.
Povidlové buchty
Povidlové buchty jsou typickým pokrmem české kuchyně, který byl převzat i do rakouské kuchyně. Příprava kynutého těsta není žádné čarodějnictví. Potřebujete jen trochu času & klidu, opravdu čerstvé droždí a teplý piškot. Recept se skládá ze dvou částí: výroba kynutého těsta a pak samotných buchet.
Ingredience k přípravě těsta:
- 1/8 l mléka
- 30 g droždí
- 60 g krystalového cukru
- 400 g hladké mouky
- 50 g rozpuštěného másla
- 1 vejce
- 2 žloutky
- 30 g vanilkového cukru
- sůl
Příprava kynutého těsta:
Na přípravu těsta zahřejte mléko na vlažné a rozpusťte v něm droždí a cukr. Smíchejte s trochou mouky na hustou hmotu. Vlhké těsto poprášíme trochou mouky a necháme na teplém místě (max. 40 °C) kynout přibližně 30 minut, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Přidáme zbylou mouku s vejcem, žloutkem, špetkou soli a vanilkovým cukrem. Přidáme páru a krátce promícháme. Nakonec přidáme máslo a vyšleháme hladké těsto. Těsto přikryjeme kuchyňskou utěrkou a necháme asi 15 min odpočívat.
Ingredience na buchty:
- kynuté těsto (viz výše)
- 150 g rozpuštěného másla
- 200 g povidel nebo meruňkového džemu
Příprava buchet:
Těsto rozválejte na lehce pomoučené pracovní ploše a nakrájejte na čtverce o velikosti přibližně 4x4 cm. Do středu každého kousku těsta dejte 1 lžíci džemu a těsto na náplň přitiskněte.
Buchty namočíme do rozpuštěného másla, vložíme do formy těsnicí stranou dolů a necháme na teplém místě asi 30 min. kynout. Buchty pečeme v předehřáté troubě na prostřední polici přibližně 45 minut dozlatova. Buchty vyjmeme z trouby, potřeme máslem a posypeme moučkovým cukrem.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Pekáče do trouby |
---|---|
Záruka: | 2 roky |
Hmotnost: | 3.6 kg |
Vnější rozměr s úchyty: | 44 x 24 cm |
Vnitřní rozměr: | 38 x 22 cm |
Výška: | 8 cm |
Barva: | bílá |
Indukce: | ANO |
Tvar: | lodička |
Barva: | Papírově bílá |
Rozměr: | 38 x 22 x 7,5 cm |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.