Litinový smaltovaný Pekáč velký Český smalt GOURMETINA GUSTV SOLO- Uhlově černá 38 x 22 x 7 cm

Kód: 1030-01-60
Český výrobek
Značka: ČESKÝ SMALT
ZDARMAZDARMA
Litinový smaltovaný Pekáč velký Český smalt GOURMETINA GUSTV SOLO- Uhlově černá 38 x 22 x 7 cm
3 790 Kč 3 132,23 Kč bez DPH
Skladem
Můžeme doručit do:
25.11.2024
  • Délka: 44 cm
  • Šířka: 24 cm
  • Výška: 7,5 cm
  • Materiál: Posmaltovaná litina
  • Hmotnost: 3,6 kg

Detailní informace

Detailní popis produktu

Detailní popis produktu

Litinový smaltovaný pekáč je pekáč vyrobený z litiny a pokrytý vrstvou smaltu. Tento typ pekáče se často používá pro pečení různých druhů jídel, jako jsou například pečené maso, zelenina, pečivo a dezerty. Litina jako materiál je velmi vhodná pro pekáče, protože dokáže udržet vysokou teplotu po dlouhou dobu a rovnoměrně rozvádí teplo po celé ploše. Smaltová vrstva zase zajišťuje, že jídlo se nelepí a snadno se čistí. Je důležité si uvědomit, že litinové smaltované pekáče mohou být těžké a náchylné k prasknutí, pokud se nevyužívají správně. Proto je dobré je opatrně manipulovat a nepoužívat k rychlému ohřevu nebo vystavení velmi vysokým teplotám. Při používání litinového smaltovaného pekáče je také vhodné používat vhodné rukavice a nástroje pro manipulaci s horkým nádobím.

Výhody

Litinové a smaltované pekáče mají oba své výhody a nevýhody, takže volba mezi nimi závisí na konkrétních potřebách a preferencích uživatele. Jednou z hlavních výhod smaltovaného pekáče oproti litinovému je snadnější údržba. Smaltová vrstva je hladká a nelepí se, takže se pekáč snadno čistí a je odolnější proti oděrkám a poškrábání. Litinové pekáče na druhé straně mají tendenci se s časem opotřebovat a mohou vyžadovat speciální čisticí postupy a přípravky. Další výhodou smaltovaného pekáče je, že neoxiduje, takže se nemusí obvykle sezónně olejovat a udržovat. Na rozdíl od litinových pekáčů také nevyžadují předehřívání, což je výhodné i pro rychlé přípravy.

Sada pekáče a víka ze smaltované šedé litiny. Ideální jak pro pečení buchet, tak i pro přípravu pečené drůbeže s lahodnou křupavou kůrkou. Náš pekáč je dokonalou replikou původní historické formy a vykouzlí ve vaší kuchyni nostalgickou atmosféru starých časů. 

Vnitřní rozměr pekáče bez víka je 38 x 22 x 7,5 cm

Kuřecí roládky se smetanovými bramborami

 
Kuřecí roládky se smetanovými bramborami

Suroviny: (4 - 6 porcí) 

  • 6 ks větších kuřecích prsou
  • 3 plátky normálního eidamu + 3 uzeného
  • 6 plátků šunky (kuřecí/vepřová)
  • jarní cibulka
  • 400 - 500 g zeleninové směsi (mrkev, hrášek, kukuřice)
  • potravinový provázek
  • 1,5 kg brambor (ideálně typu B)
  • smetana 33%
  • jarní cibulka
  • bylinky a koření na ochucení (medvědí česnek, petržel, česnek, cibule, pažitka, pepř a sůl)

Postup:

  • Troubu nastavíme na horkovzduch a 190°C.
  • Jarní cibulku omyjeme a pokrájíme. Do roládky na kousky o ca. 10 cm a do brambor na kolečka.
  • Kuřecí prsa očistíme, uprostřed prokrojíme na plát, osolíme. opepříme a jemně naklepeme. 
  • Na každý plátek položíme plátek šunky, půl plátku uzeného a půl plátku normálního eidamu. Přidáme pár kousků jarní cibulky. Zarolujeme a ovážeme provázkem do malé rolády. 
  • Brambory oloupeme a nakrájíme na ca. 4mm plátky. Klademe do pečící formy, přidáme koření. jarní cibulku, smetanu a vše promícháme. 
  • Kuřecí roládky necháme zatáhnout na másle na plotně v pekáči. Přidáme (mraženou) zeleninu a 5 minut promícháváme. Podlijeme vodou a dáme společně s bramborami do trouby. Brambory je dobré ze začátku přikrýt víkem či alobalem. 
  • Pečeme cca 45 minut, dokud nebudou brambory i maso měkké. Na posledních 5 - 10 minut použijeme gril. Poté vše vyndáme, roládky zbavíme provázku, zeleninu s výpekem rozmixujeme a můžeme podávat. 

Svatomartinská kachna

 
Svatomartinská kachna

Ingredience: 

  • 1 kachna
  • sůl
  • pepř
  • kmín
  • voda
  • hladká mouka

Příprava:

Troubu předehřejeme na 120 °C. Kachnu omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme papírovou utěrkou. Zevně i uvnitř ji osolíme, posypeme kmínem a položíme na pekáč prsíčky nahoru. Přikryjeme a vložíme do trouby na pět hodin. 

Kachnu po upečení vyjmeme a rozporcujeme na porce. Šťávu připravíme z vypečeného tuku, který slijeme do kastrůlku a zaprášíme moukou. Mícháme do zlatavé jíšky. Poté zalijeme vodou. Přivedeme k varu a provaříme pět minut. Dochutíme pepřem a solí.

Tip na přílohu:

  • bramborový knedlík
  • houskový knedlík
  • karlovarský knedlík
  • podávané s bílým nebo červeným zelím

Pečené koleno

 
Pečené koleno

Připravili jsme pro vás, kterým zaručeně oslníte všechny hosty.
 

  • 200 g jedlé kamenné soli
  • 2 ks zadní vepřová kolena
  • 7 ks kuliček nového koření
  • 7 ks kuliček jalovce
  • 25 ks kuliček černého pepře
  • 5 ks bobkových listů
  • 6 ks velké cibule
  • voda na podlití
  • strouhaný křen
  • plnotučná hořčice
  • kyselé okurky
  • řemeslný pecen


Postup

1. Nakrájejte si všechnu cibuli a nasypte do pekáčku. Maso dobře omyjte. Osušte a připravte si ho na prkýnko. Najděte na něm místa, která nemají hned pod kůží kost, ale maso. Ostrým malým nožem vytvořte díru - kapsu, do které budete schopni strčit prst. Do kapsy vždy vložte kuličku nového koření, jalovce, pár kuliček černého pepře a hlavně sůl. Se solí buďte štědří. Doplnit můžete i cibulí. Takovéto kapsy vytvořte na každém koleni alespoň tři. Nasolte I celou plochu kolen.
 

2. Jakmile naplníte kapsy, veškeré zbývající koření přidejte do pekáčku k cibuli. Na vrch položte maso a podlejte vodou (asi 2 hrnky). Vložte do trouby a pečte přikryté pomalu cca na 110°C. Po první půlhodině zkontrolujte maso. Odkryjte ho a přelijte tekutinou vypečenou z masa. Znovu zakryjte a pečte asi další hodinu. Maso klidně občas přelijte. Kontrolujte však, aby se tekutina pod masem nevyšplhala více jak do poloviny pekáčku. Maso chceme péct, a ne vařit. Případně klidně nějakou odeberte.
 

3. Po hodině a půl maso odkryjte a otočte. Znovu přikryjte a pečte ještě asi další hodinu, dokud se kost nebude snadno dostávat od masa. Vyjměte z trouby, odložte a nechte vklidu odjít ještě asi 20 min, aby se veškeré chutě propojily, tekutiny usadily. Servírujte s čerstvým chlebem. Hořčicí, okurkami, křenem a solí.

 

Povidlové buchty

 
Povidlové buchty

Povidlové buchty jsou typickým pokrmem české kuchyně, který byl převzat i do rakouské kuchyně. Příprava kynutého těsta není žádné čarodějnictví. Potřebujete jen trochu času & klidu, opravdu čerstvé droždí a teplý piškot. Recept se skládá ze dvou částí: výroba kynutého těsta a pak samotných buchet.

Ingredience k přípravě těsta: 

  • 1/8 l mléka
  • 30 g droždí
  • 60 g krystalového cukru
  • 400 g hladké mouky
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 1 vejce
  • 2 žloutky
  • 30 g vanilkového cukru
  • sůl

Příprava kynutého těsta:

Na přípravu těsta zahřejte mléko na vlažné a rozpusťte v něm droždí a cukr. Smíchejte s trochou mouky na hustou hmotu. Vlhké těsto poprášíme trochou mouky a necháme na teplém místě (max. 40 °C) kynout přibližně 30 minut, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Přidáme zbylou mouku s vejcem, žloutkem, špetkou soli a vanilkovým cukrem. Přidáme páru a krátce promícháme. Nakonec přidáme máslo a vyšleháme hladké těsto. Těsto přikryjeme kuchyňskou utěrkou a necháme asi 15 min odpočívat.

Ingredience na buchty: 

  • kynuté těsto (viz výše)
  • 150 g rozpuštěného másla
  • 200 g povidel nebo meruňkového džemu

 

Příprava buchet:

Těsto rozválejte na lehce pomoučené pracovní ploše a nakrájejte na čtverce o velikosti přibližně 4x4 cm. Do středu každého kousku těsta dejte 1 lžíci džemu a těsto na náplň přitiskněte.
Buchty namočíme do rozpuštěného másla, vložíme do formy těsnicí stranou dolů a necháme na teplém místě asi 30 min. kynout. Buchty pečeme v předehřáté troubě na prostřední polici přibližně 45 minut dozlatova. Buchty vyjmeme z trouby, potřeme máslem a posypeme moučkovým cukrem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Celkově vzato, smaltované pekáče jsou snadněji udržovatelné a vhodné pro rychlé přípravy a jsou vhodné pro pečení jídel, která vyžadují vysokou teplotu.

Kuřecí roládky se smetanovými bramborami

Kuřecí roládky se smetanovými bramborami

Suroviny: (4 - 6 porcí) 

  • 6 ks větších kuřecích prsou
  • 3 plátky normálního eidamu + 3 uzeného
  • 6 plátků šunky (kuřecí/vepřová)
  • jarní cibulka
  • 400 - 500 g zeleninové směsi (mrkev, hrášek, kukuřice)
  • potravinový provázek
  • 1,5 kg brambor (ideálně typu B)
  • smetana 33%
  • jarní cibulka
  • bylinky a koření na ochucení (medvědí česnek, petržel, česnek, cibule, pažitka, pepř a sůl)

Postup:

  • Troubu nastavíme na horkovzduch a 190°C.
  • Jarní cibulku omyjeme a pokrájíme. Do roládky na kousky o ca. 10 cm a do brambor na kolečka.
  • Kuřecí prsa očistíme, uprostřed prokrojíme na plát, osolíme. opepříme a jemně naklepeme. 
  • Na každý plátek položíme plátek šunky, půl plátku uzeného a půl plátku normálního eidamu. Přidáme pár kousků jarní cibulky. Zarolujeme a ovážeme provázkem do malé rolády. 
  • Brambory oloupeme a nakrájíme na ca. 4mm plátky. Klademe do pečící formy, přidáme koření. jarní cibulku, smetanu a vše promícháme. 
  • Kuřecí roládky necháme zatáhnout na másle na plotně v pekáči. Přidáme (mraženou) zeleninu a 5 minut promícháváme. Podlijeme vodou a dáme společně s bramborami do trouby. Brambory je dobré ze začátku přikrýt víkem či alobalem. 
  • Pečeme cca 45 minut, dokud nebudou brambory i maso měkké. Na posledních 5 - 10 minut použijeme gril. Poté vše vyndáme, roládky zbavíme provázku, zeleninu s výpekem rozmixujeme a můžeme podávat. 

Doplňkové parametry

Kategorie: Pekáče do trouby
Záruka: 2 roky
Hmotnost: 3.6 kg
Vnější rozměr s úchyty: 44 x 24 cm
Vnitřní rozměr: 38 x 22 cm
Výška: 8 cm
Barva: černá
Indukce: ANO
Tvar: lodička
Barva: Uhlově černá
Rozměr: 38 x 22 x 7,5 cm

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:
Logo Značkové Nádobí

Na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptak.cz