Pomalu pečená žebra s BBQ omáčkou
Suroviny: (4 porce)
- Masitá hovězí žebra 1 Kg
- Cibule 1 ks
- Česnek 3 stroužky
- Čerství zázvor, nakrájený 1 lžíce
- Mutti DOPPIO dvojitý rajčatový koncentrát v tubě 2 lžíce
- Mletá sladká paprika 1 lžíce
- Mletý římský kmín 1 lžička
- Uzená paprika 1 větší špetka
- Kajenský pepř 1 špetka
- Hnědý cukr 1,5 lžíce
- Voda 200 ml
- Olejv
- Sůl a čerstvě namletý pepř
Postup:
- Nejprve si připravte BBQ omáčku. V hrnci na trošce oleje krátce orestujte najemno nakrájenou cibuli, když zesklovatí, přidejte na plátky nakrájený česnek a zázvor a společně restujte asi minutu. Nyní do hrnce přidejte sladkou a uzenou papriku, kajenský pepř, římský kmín a rajský protlak Mutti a krátce vše společně zasmažte. Pozor, aby se směs nezačala připalovat! Poté ji zalijte vodou a přidejte hnědý cukr. Vše vařte do zhoustnutí asi 15 minut. Dochuťte solí a pepřem.
- Hovězí žebra osolte, dejte do pekáče a nalijte na ně 2/3 omáčky a trošku podlijte vodou. Maso dejte péct na 4 hodiny při 120 °C zakryté alobalem nebo poklicí do změknutí. Poté maso odkryjte a dopékejte ještě půl hodinu při 180 °C.
- Hotová žebra podávejte se zbylou BBQ omáčkou a čerstvým pečivem nebo bramborovou kaší.