Tlakové hrnce - Papiňák
Průměr: 22 cm Výška: 19 cm Hmotnost: 2,6 kg Objem: 5,5 l Materiál: Nerezová ocel 18/10 Povrch: Nepřilnavý Barva: Šedo-černý granit Poklice: Ano tlaková Indukce: Ano
Průměr: 22 cm Výška: 16 cm Hmotnost: 2,6 kg Objem: 4 l Materiál: Nerezová ocel 18/10 Povrch: Nepřilnavý Barva: Šedo-černý granit Poklice: Ano tlaková Indukce: Ano
Průměr: 22 cm Objem: 5,5 l Materiál: Nerezová ocel 18/10 Povrch: Vnější keramický, vnitřní nerez Barva: Zelená vnější Indukce: Ano
průměr 22 cm, objem 5,5 l tělo nádoby nerez 18/10 - sendvičové dno povrch nádoby nerez Indukce ANO
Průměr: 22 cm Objem: 5,5 l Materiál: Nerezová ocel CrNi18/10 Povrchová úprava: Keramika černý granit
průměr 24 cm, objem 6 litrů, výška 17 cm tělo nádoby tlačený hliník 6 mm povrch nádoby třívrstvý nepřilnavý povrch Magmatech s vnitřním vyztužením Indukce ANO
Levně, rychle, chutně a zdravě. Tak by se také dalo popsat vaření v moderním tlakovém hrnci – papiňáku. Přesto se v mnoha domácnostech Papinovu hrnci a vařením v něm vyhýbají. Tlakový hrnec má totiž stále špatnou pověst. Nezaslouženě, musíme hned dodat. Zatímco účty za energií většinou rostou, ceny kvalitních tlakových hrnců klesají. A právě účty za plyn nebo elektřinu umějí tlakové hrnce rapidně snížit.
Jak funguje tlakový hrnec? Určitě si z fyziky pamatujete, že vyšším tlakem dosáhnete při vaření teploty vyšší až o 20 až 30 °C. Tento objev nedal spát francouzskému fyzikovi Denisu Papinovi, který na tomto principu roku 1679 sestrojil první tlakový hrnec. Trvalo však dalších 300 let, než se z papiňáku stalo spolehlivé nádobí, jak je známe dnes.
Tlakový hrnec navíc umožňuje i rychlé vaření v páře. To je nejen zdravější (třeba ze zeleniny nevyvaříte všechny vitamíny), ale i chutnější. Určitě víte, jak je i taková obyčejná brambora vařená v páře a ve slupce lahůdka. A v papiňáku to bude hned. Navíc se vám v hrnci naplněném horkou párou nic nepřipaluje. Usnadníte si tedy i umytí špinavého nádobí. Zatím to tedy pro tlakový hrnec vypadá na samá plus. Ale…
Historky o bouchnutí tlakového hrnce má k disposici každý, kdo se vaření v „tlakáči“ stále obává. A opravdu, oněch zmíněných 300 let vývoje bylo naplněné snahou vymyslet pojistku. Protože pára dokáže vyvinout tlak skutečně enormní a vy ji potřebujete bezpečně zkrotit.
Tlakovému hrnci v tom pomůže moderní nerez ocel, která vykazuje pevnost mnohonásobně větší než tlak, který v hrnci vznikne. Přetlakování hrnce brání i systém několika na sobě nezávislých pojistek. Regulační pracovní ventil udržuje v hrnci konstantní tlak vhodný k vaření. Pokud se ventil zanese, přetlakování hrnce brání i bezpečnostní ventil a nakonec tavná pojistka – ta se při enormní vzrůstu teploty (při selhání obou ventilů) roztaví a umožní přebytečný tlak „upustit“.