Výběr a použítí řezných desek
Výběr řezné desky je velmi důležitý především proto, abychom si vybrali velikost do našeho mlýnku a také proto na co chceme vybranou desku používat
1. JAK VYBRAT ŘEZNOU DESKU?
Základem je samozřejmě velikost mlýnku, která může být 5,8,10,22,32. Jedná se prioritně o řezné desky do mlýnků Porkert, ale mohou být i do mlýnků Sfinx a podobné. Důležité je, aby průměr desky korespondoval s Vaším mlýnkem. Nejlépe, když máte nějakou řeznou desku Vašeho mlýnku, přeměříte ji a na této stránce vlevo ve filtru pouze zvolíte Vámi změřený průměr šajby a zobrazí se Vám všechny možné desky, které můžete do mlýnku použít.
2. NA CO CHCI POUŽÍT ŘEZNOU DESKU?
Tohle už je hodně individuální otázka, protože každému může vyhovovat jiná hrubost mletého masa. Tohle určuje velikost otvorů na řezné desce. Čím menší otvor, tím si samozřejmě jemnější maso či zeleninu namelete. Zde uvedeme pouze pár příkladů, že když chceme umlít maso například na tatarák, domácí párky, prát do uzenin volíme ideálně 3 mm. Na sekanou, karbanátky, hamburgery jsou to desky s otvory většinou 6,8 maximálně 10 mm . Na domácí uzené klobásky jsou zase vhodnější desky s většími otvory od 12 mm až po ledvinkové.
NÁŠ TIP
Ledvinkové desky ale i desky 20 mm jsou také velmi vhodné pro předemletí masa, které potřebujete mlít na jemnějších deskách, obzvlášť, když melete na 3 mm. Navíc, když máte nějaké tužší či šlachovitější maso, tak to bývá trošku "posilovna", pokud samozřejmě nemáte na mlýnek napojený nějaký elektromotor. Proto je dobré mít například desku ledvinku, na které nejprve maso lehce pomelete a pak ještě jednou už mnohem pohodlněji na jemné desce.